inside-header

Igrom i do promene sveta - Ashen Ataljanc

17. 04. 2017.

www.seecult.org

Baletska umetnica Ašhen Ataljanc, autorka ovogodišnje srpske poslanice povodom Svetskog dana igre, 29. aprila, istakla je važnost umetničke igre za razmenu osećanja, doprinos miru, toleranciji i saosećanju, kao i borbi za neophodne promene u svetu.

“Igra se na rođendanima, venčanjima, po ulicama, sobama, na sceni, iza kulisa…

Tako razmenjujemo radost, bol – kao ritual, živeći ekstremna iskustva.

Igra je univerzalni jezik, ambasador jednog sveta mira, tolerancije i saosećanja. Igra je manifastacija života. Igra je transformacija. Igra je ekspresija duše. Igra telu daje duhovnu dimenziju. Igra je aktivno učestvovanje u vibracijama univerzuma.

Bog Šiva je kreirao svet igrajući.

Kada igramo ne mrzimo, ne osuđujemo… kada igramo približavamo se sebi i univerzalnim znanjima.

Konfucije je rekao: Ne dajte mač čoveku koji ne ume da igra.

Ako već niste, danas udahnite duboko…i zaigrajte!

Lepotom koja će izaći iz vas borite se protiv ružnoće koja nas napada!

Iz tog plesa lјubavi, izaćićete pročišćeni i bolјi….

Jedino tako možemo menjati svet!”, poručila je Ašhen Ataljanc na poziv Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) koje svake godine šalje poslanicu nekog od eminentnih domaćih umetnika u oblasti umetničke igre.

Svetski dan igre ustanovio je 1982. godine CID UNESCO i od tada se obeležava svakog 29. aprila. Tog dana se tradicionalno šalje svetu poruka koja veliča umetničku igru, a autor svetske poslanice uvek je priznati umetnik svetskih razmera.

Ove godine je to nedavno preminula američka plesna umetnica i koreografkinja Triša Braun (Trisha Brown), koja je istakla važnost umetničke igre za oslobađanje kreativnosti i pozvala publiku da preuzme kreativni impuls i primeni ga u svakodnevnom životu.

U Srbiji se, pored svetske, tradicionalno šalje i domaća poslanica, u organizaciji UBUS-a, a njeni autori do sada su bili: Ivanka Lukateli (2016), Milica Zajcev (2015), Vladimir Logunov (2014), Sonja Lapatanov (2013) i Lidija Pilipenko (2012).

Šalјući poruku o značaju igre u današnjem vremenu, UBUS želi da doprinese afirmaciji umetničke igre, domaćeg plesnog stvaralaštva, a ujedno i da podseti na to da se u 2017. godini obeležava 25 godina od smrti Smilјane Mandukić – začetnice savremenog plesnog izraza na domaćoj sceni. Takođe, UBUS tradicionalnom porukom najavljuje i Festival koreografskih minijatura, međunarodno takmičenje koreografa koje već 21 godinu organizuje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i na drugim pozorišnim scenama i gradskim prostorima.

Ovogodišnja autorka poruke posvećene prazniku igre je Ašhen Ataljanc, primabalerina, balet-majstor i pedagog, umetnica sa izuzetnim internacionalnim iskustvom, koja je i dobitnica brojnih priznanja i nagrada (biografija u prilogu).